The Nucleus, Chesterford Research Park

Project Details

Central to the BCR Master Plan for Great Chesterford Research Park, this 2100sqm central facilities building forms an important role within the Park. The client wanted a central hub that would encourage professional and social interaction between all the Park’s users. Strategically positioned, and conveniently located near to the main entrance driveway, the building is situated in a sylvan setting overlooking the original Park Mansion and Arboretum, with panoramic views over the surrounding countryside.

The building is designed around a three storey main entrance atria which acts as the “forum”.   A ground floor dining room for 200 people, a separate lounge and bar, a kitchen with support facilities, a park management suite, security office, toilet facilities and plant rooms. On the first floor there are five fully fitted conference rooms, a "break out" lounge area, a full gymnasium, changing facilities, sauna, steam and therapy room.

To encourage external use of the building, a large stressed skin canopy was attached to the dining room. The main entrance portico is also a tented canopy. BCR were fully involved in the interior design, and co-ordination and specification of all the furniture, fittings and equipment.

Client
AVIVA
Churchmanor Estates Plc

Value
£7M

Appointment
Lead Consultants (CA)

Contract
Traditional

Contractor
Haymills    

Stage
Completed May 2005

Awards
RIBA Commendatiom